Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sarawak Energy Berhad (SEB) Headquarters is a 9-storey office building. The building was designed originally as a Low-Energy Building with office facilities to accommodate 1,500 people. As per July 2013 the building has a BEI of 80 kWh/m2/year with 1000 occupants.

The building was later upgraded on the client's request in order to achieve a Certified Green Building Index (GBI) rating and has achieved GBI Silver (final certification (CVA)).

The building has an ellipsoidal plan form, with a high volume ellipsoidal central atrium. Two glazed office volumes (North & South) are spanned between two ‘solid’ cladded volumes on the East and West wings, and a combination of ascending double roofs, mark a dramatic termination to the office building.

Video showing the daylight system in basement car park giving connection to the outside with rainbow prisms

Video showing how AHU condensate is used to cool water features in atrium and provide free cooling for the occupants

Input by IEN Consultants

  • Building orientated east-west axis and majority of windows are facing north and south reducing heat gain.

  • Conceptual ID design to optimize daylight utilization.

  • Design of the atrium with passive solar shading.

  • Façade designed with split windows to optimize the daylight and integrated shading with light shelves.

  • Lighting design and control system depending on daylight and occupancy.

  • Design of rain water harvesting system.

  • Design of renewable energy by integrating photovoltaic system.

  • Design of the energy management system for monitoring and optimization.

  • Design of low loss ventilation, energy efficient fans and CO2 control of fresh air inlet.

  • Innovative rainbow prisms for improved connectivity to the outdoors for the basement car park.


GBI
Silver

Year of completion: 2012
Project scale: 40,000 m2
Energy benchmark: 80 kWh/m2/year
Client: Sarawak Energy Berhad (SEB)
Contractor: Putrajaya Perdana Construction
Architect: Jurubina Unireka