Sarawark Energy Berhad (SEB)

Sarawark Energy Berhad (SEB)

Sarawak Energy Berhad (SEB) Headquarters is a 9-storey office building. The building was designed originally as a Low-Energy Building with office facilities to accommodate 1,500 people. As per July 2013 the building has a BEI of 80 kWh/m2/year with 1,000 occupants.

The building was later upgraded on the client's request in order to achieve a Certified Green Building Index (GBI) rating and has achieved GBI Silver (final certification, CVA).

The building has an ellipsoidal plan form, with a high volume ellipsoidal central atrium. Two glazed office volumes (North & South) are spanned between two ‘solid’ cladded volumes on the East and West wings, and a combination of ascending double roofs, mark a dramatic termination to the office building.

Project Location:
Kuching, Malaysia
40,000sqm
2012
Status:
Completed
Project Team:
Client: Sarawak Energy Berhad (SEB)
Contractor: Putrajaya Perdana Construction
Architect: Jurubina Unireka
M&E Consultants: Perunding Teknikal Sdn Bhd, and Norman Disney & Young (NDY) Sdn Bhd
IEN Project Team Members:
Project Size:
Year:

Innovative Sustainability Features

Building orientated east-west axis and majority of windows are facing north and south reducing heat gain.
Conceptual ID design to optimize daylight utilization.
Design of the atrium with passive solar shading.
Façade designed with split windows to optimize the daylight and integrated shading with light shelves.
Lighting design and control system depending on daylight and occupancy.
Design of rain water harvesting system.
Design of renewable energy by integrating photovoltaic system.
Design of the energy management system for monitoring and optimization.
Design of low loss ventilation, energy efficient fans and CO2 control of fresh air inlet.
Innovative rainbow prisms for underground car park to give connection to Nature.
Innovative rainbow prisms for improved connectivity to the outdoors for the basement car park.

Certifications & Awards

GBI Silver (1st in Borneo)